divendres, 28 de novembre del 2008

què hem d'explicar?

Avui m'han enviat un correu d'un partit polític que em demanva que li expliqués una mica, com era el Plà bolonya vist des dels ulls d'un Universitari que ara mateix està estudiant a Barcelona. He hagut de contestar que no ho sé, que forma part de la meva vida pero no ho sé. He dit:

Hola, ara, a la meva facultat, el Pla Bolonya és el tema de moda. Sincerament, el que m'he trobat aquests dies és un clima d'incertesa, de queixa sobre el que és el Pla Bolonya que, a més, ningú ens sap explicar. Per tant, ningú sap encara que és realment el Pla Bolonya.

Principalment, el que ens han dit és que el Pla Bolonya és un pla d'apropament dels sistema educatiu universitari espanyol en relació al nivell europeu. Fins aquí està tot molt bé, però els alumnes trobem una sèrie de problemes, molt importants, que intentaré resumir de la millor manera que pugui. Bàsicament els problemes es poden resumir en caire econòmic i caire metodològic.

Pel que fa al tema econòmic, la moto que ens han venut és que sí, el pla bolonya és més car, a més suposa un sistema de treball i horaris que majoritàrimanet no permet treballar alhora. Per tant, això ens ho reconeixen, el Pla Bolonya és més car i això suposarà que persones que podrien estudiar amb el Pla actual, es vegin dificultades, molt més, amb el nou Pla. A això s'hi ha d'afegir que, tot i que els estudies es vulguin posar a nivell europeu, les beques no s'hi posen.

L'embull ve alhora de explicar-nos que és el Pla, en què consisteix, la seva metodologia. En principi el pla Bolonya suposa canviar les actuals diplomatures (3 anys) i les llicenciatures (4 o 5 anys) per Graus (4 anys) i post-graus (que equivaldrien a un màster actual, orientat cap a una professió en concret). Que passa amb això? Doncs que un graduat no podrà anar quasi aumon sense un post-grau. Suposa també haver de canviar el sistema de carreres, sobretot les que es veuen més afectades són les que no són tant pragmàtiques davant el sistema neocapitalisme europeu (no oblidem que això és idea de Brusel·les), per tant, les humanitats, filologies, arts, historia, etc. són les que es veuran més "tocades" ja que s'haurà manipulat la seva estructura (per exemple desapareixen moltes filologies (eslava, italiana, francesa, gallega,...) per deixar lloc a una nova i unificada carrera de Filologia Moderna).

No sé si ho he embullat massa, però la situació que vivim els universitaris ara és d'incertesa, explicaré una mica el meu cas, generalment perquè ho veieu com a exemple:

Ara mateix he començat una llicenciatura en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Al principi de curs em van dir que acabaria la carrera com a llicenciat ,ara però les coses han canviat (ja he dit que ningú sap amb què està tractant), me varen dir fa una setmana que l'any que ve canviaré de pla. Això suposa canviar d'assignatures i de crèdits ja que hauré de fer 240 crèdits, i no 300 com s'han de fer en el pla que he començat ara. A més, encara no m'han sabut dir ni quines assignatures faré, ni si faré dos semestres o tres trimestres, ni saben els postgraus en què consistiran, ni saben si es podrà alternar l'avaluació contínua amb l'avaluació única. L'única cosa que saben és que hi ha un dèficit (uns 160 milions d'euros) a la UB i que l'única manera de solucionar-ho és fer cas a Brusel·les.

Els alumnes, doncs, esteim bastant poc informats, i la poca informació que ens arriba, ens arriba de qualsevol manera, cadascú explica la seva versió. El fet és que el Pla Bolonya no es pot aturar, però la gent es manifesta, volem saber què és, com ens repercuteix, i que podem fer al respecte perquè sigui de a la mesura que més beneficiï els alumnes.

Esper no haver-me extès gaire i haver aportat una informació que sigui útil.

No a la privatizació!

Atentament: Adrià Pons Pons

(fotografies de la manifestació del 20 de novembre convocada pel sindicat d'estudiants dels Països Catalans).

3 comentaris:

  1. Ei Xampy que tal¿?
    quda poc x tornarmos a reuni tots weno que nomes faltes tu i na marga XD
    weno poz res em pos a seguidores
    cuidat crack!!!

    ResponElimina
  2. cony, se m'ha enviat, be que mirateu...a jo m'ha aclarat certes coses

    ResponElimina