diumenge, 30 de novembre del 2008

Mahó?/Mahón, el tema de sempre

Els PPallassos de sempre (i d'altres de pitgors, CMe), com fa anys, demanen la disolució de la normativa lingüísitca en el topònim de la ciutat de Maó. Altres plataformes com la "centralista" Iniciativa Cívica Mahonesa reclamen que Antoni Febrer i Cardona escrivia el topònim amb Hac i que és així com s'hauria d'escriure, Maho. Doncs bé, és cert, el gramàtic ho escrivia així, però també deia aixi a la seva gramàtica amb referencia a la llengua menorquina que defensen aquests ignorants lingüístics:

P. ¿Qué s’entèn aquí per llengua?

Un módo de parlar comú â tota una naciò, axó es, d’esplicar els pensamènts per médi de la veu.

I en el prefaci de l’obra Febrer aclareix:

Jó hè intitulad aquesta óbra: Princípis Generáls de la Llèngua Menorquína, no perque considèrie que’aquesta llèngua deguie el sèu orígên a Menórca, sebènt molt bè qu’aquesta ílla fonc fundáda de Valenciáns, Cataláns, els quáls ei portaren la sèua llèngua, qui es la matèxa que nosáltres usám, y antigamènt s’anomenáva Llemosina; sinò perqu’essent fèta â Menórca, y per un Menorquí, es adequáda â la pronuncia ques’usa â n’aquesta ílla, qui en cértas parráulas es algun tánt diferènrt de l Valenciána; Catalána y Mallorquína. No obstánt que’axó es una cósa taán accidental, que no será obstácle perque la major párt de la reglas qu’en èlla es donarán, no púguie servir per uns y áltres.

Es dóns no unicament per els Menorquíns, sinó tambè per els Mallorquíns, Cataláns y Valencians, &c que jó hè traballad aquesta Gramática.

Antoni Febrer i Cardona

Com passa al País Valencià, la llengua està castigada per culpa de la política, arribant a un nivell de blaverisme surralista. Els interessos anticulturals i espanyolistes d'alguns partits politics estan destroçant la llengua menorquina, els seccecionistes lingüísitcs són els de sempre, els que defensen aquell imperi efímer alhora que existent i que cada dia, pobres de nosaltres, donem més suport, o més indiferència, que no sé que és pitjor.

1 comentari:

  1. Respecte a la ciència, l'autoritat d'un millar de
    persones no és superior a l'humil raonament
    d'una sola persona.
    Galileo Galilei

    ResponElimina